De Sphinx

De Sphinx

Na weken van inspanning was het eindelijk gelukt om toegang te krijgen tot het oude fabrieksgebouw de Sphinx in Maastricht. De Sphinx is geen kleine fabriek mocht je de fabriek niet kennen. Het is een van de oudste en grootste glas- en aardewerk fabrieken van Nederland.

De Sphinx is door Petrus Regout in 1834 opgericht en komt voort uit de opgerichte glasslijperij “Petrus Regout & Co”. Vanaf 1879 werd de Sphinx als beeldmerk gebruikt en sinds 1899 heet de onderneming “De Sphinx”. Ondertussen staat de fabriek sinds 2010 leeg en wordt momenteel opgeknapt. 

Het gebouw is eigenlijk niet in één woord te omvatten. Indrukwekkend, gigantisch en nostalgisch moest ik zelf gelijk aan denken. Vooral nadat we uren hebben rondgedwaald in de enorme ruimtes, hallen en eindeloze lange gangen. Na een tijd dachten we de meest verbazingwekkende ruimtes wel gezien te hebben. Totdat we in de oude kelders van de Sphinx aankwamen.. Per direct gingen we 100 jaar terug in de tijd. Donker en onaangetast sinds jaren!

 

Als eerste kwamen we dikke deuren van staal tegen. Achter deze deuren bevonden zich voor ons “ware schatten”. Explosie vrije lampen, een oude houten deur met een bordje “gaskamer” en oude omkleedrekken met bankjes voor voormalige werknemers. Voor ons was al snel duidelijk dat we deze unieke bankjes moesten hebben!

      

De omkleedrekken met bankjes werden al snel verkocht na restauratie. Een exemplaar ervan is te bewonderen in een kledingzaak in Aken, Duitsland (Dreist). Hier heeft een van de bankjes een nieuw leven gekregen en wordt gebruikt om kleding van o.a. “Nudie Jeans” en “Edwin Jeans” te etaleren.